Klubbens historie

Frømandsklubben Helgoland blev stiftet den 7. august 1969 ombord på kutteren M/S Kastrup et sted i Øresund.

Stifterne af klubben var bl.a. Bent Bertramsen (medlem nr. 1) og Jørgen Hedegaard (medlem nr. 2).

Klubbens primære formål var, og er stadig, at skaffe medlemmerne adgang til dykning. I klubbens ansøgning om optagelse i Dansk Sportsdykker Forbund, understreges det imidlertid, "at klubben ingen intentioner har om at være sportsdykkere". Helgoland var en dykkerklub med vragdykning som det foretrukne og ikke en klub hvor det var undervandsrugby eller uv-jagt der stod på programmet. Det månedlige kontingent var dengang 30 kr. pr. måned

Klubbens første officielle bestyrelsesmøde med referat blev afholdt d. 16. november 1969 hos Gottlieb Schaeffer. Til stede på mødet var klubbens første bestyrelse, der bestod af formand Jørgen Hedegaard, Gottlieb Schaeffer, kasserer Jan-Rainer Schmitt, Ritta Cordes og Kurt Johannesson. Eneste fraværende var Bent Bertramsen.

På mødet blev det bl.a. bestemt at klubbens blad Parolen skulle udkomme en gang om måneden lige omkring den første og at bladet skulle indeholde informationer om kommende ture og være klubbens officielle talerør. Kurt Johannesson var i øvrigt den første redaktør af Parolen.

Den linie der blev lagt for mere end 50 år siden er stadig gældende for den måde som Parolen bliver lavet den dag i dag.

Den første officielt annoncerede klubtur løb af stabelen lørdag d. 22. november 1969 med vragdykning ved Kastrup Knæ som destination. Turen blev i øvrigt en stor succes.

De første lokaler fik klubben på badeanstalten Helgoland på Amager, hvorfra klubbens navn også stammer fra, og søndag d. 30. november 1969 mødes man i klubbens nye lokaler til arbejdsdag.

Medlemstilgangen var i begyndelsen begrænset, idet man udelukkende kunne komme i betragtning som kommende Helgolænder hvis man blev anbefalet af en der allerede var medlem. Desuden skulle man overstå en 3 måneders prøvetid fra man blev optaget som fuldgyldigt medlem. Jo der var tale om en lille eksklusiv samling i de første år.

Alligevel var aktiviteterne mange og året efter klubbens stiftelse blev den første klubsommerferie afholdt på Kattegat-øen Anholt i juli 1970.

Klubbens kutter "Olga" blev meldt klar til brug for dykkerture i april 1970, og er i dag erstattet af den hurtigtgående dykkerbåd "Inga" med plads til otte-ti dykkere.